Informacije o Općini Brod Moravice - Brod Moravice | službeni web portal

Go to content

Informacije o Općini Brod Moravice

Općina Brod Moravice
Općina Brod Moravice

Općina Brod Moravice smještena je na sjeveroistočnom djelu Primorsko-goranske županije, u zapadnom djelu Gorskoga kotara, na 560 m nadmorske visine. Udaljena je od Zagreba 80 km, a od Rijeke 55 km. Još uvijek je to područje nedovoljno istraženo, a zbog svoje povijesti i okolnih zaseoka vrlo zanimljivo. Po broju stanovnika to je najmanja, ali najstarija općina u Gorskome kotaru. Na relativno velikoj površini od 63 km2 živi oko 880 stanovnika u 38 naselja. Ovo područje je iznimno slikovito sa svojim vidikovcima i planinskim stazama uz kanjon rijeke Kupe koja je prirodna granica prema Sloveniji, a pruža razne mogućnosti lova i ribolova, zimi skijanja i skijaškog trčanja. Brod Moravice imaju i najstariju sačuvanu kuću u Gorskome kotaru, kuću Delač, izgrađenu 1644. godine, te kuću Ožanić (1826.g.). Ovo područje ima sve preduvjete postati etno centrom, a danas je zasigurno vrlo interesantno kao izletnička destinacija.

Župa Brod Moravice

Brodmoravička župa osnovana je u 14. st. Cijelo područje obiluje starim sakralnim objektima. Ukupno je 12 crkava na brodmoravičkom području koje predstavljaju značajnu i bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Crkva sv. Nikole nalazi se na uzvisini u središtu mjesta. Uz gerovsku najstarija je u Gorskom kotaru. Na pročelju crkve je uklesano :"Me seculo ab erectione qvarto devoti populi pietas restauraverat 1834.", u prijevodu: "Mene (tj. crkvu) je četiri stoljeća poslije podignuća obnovila pobožnost puka." To je jednobrodna građevina s višestrukom apsidom. U crkvi su grobovi s nadgrobnim pločama iz 18. st., a nagađa se da su tu pokopani neki članovi porodice Zrinskih i Frankopana. Tijekom II. svjetskog rata, za Uskrs 1944. zbog bombardiranja mjesta izgorio je krov, no unutrašnjost je sačuvana. Poslije rata obnovljeni su krov i toranj, a 2005. g. u cijelosti je preuređen krov i fasada crkve.

Škola Brod Moravice

1818. godine osnovana je škola u Brod Moravicama, jedna od najstarijih pučkih škola u Gorskome kotaru. Stara škola izgrađena je 1869. a izgorjela je 1944. godine. Današnja škola novije je zdanje i u njoj se obrazuju djeca sa šireg brodmoravičkog područja, a prevoze se školskim kombijem. Pri Osnovnoj školi djeluje i Dječji vrtić. Neposredno uz školsku zgradu nalaze se park i dječje igralište.

Hrvatska turistička zajednica
Pgž, Primorsko goranska županija
Kvarner family
Kvarner family
Back to content