Kulturno-umjetničko društvo Lipica - Brod Moravice | službeni web portal

Go to content

Kulturno-umjetničko društvo Lipica

Udruge
Kulturno-umjetničko društvo Lipica

Kulturno-umjetničko društvo ''Lipica'' osnovano je 2005. godine s ciljem poticanja, promicanja i populariziranja glazbene kulture, njegovanja hrvatskih tradicija u kulturi te osiguravanja uvjeta svim pučanima koji se žele baviti glazbenom kulturom na području Općine Brod Moravice. Cilj Udruge je svojim radom oplemeniti što više manifestacija u Općini Brod Moravice, a svoj rad i trud predstaviti i u drugim mjestima, općinama i gradovima, sve u cilju očuvanja kulturne baštine Gorskog Kotara i Hrvatske, te kroz glazbu kvalitetno predstavljati svoj kraj, Općinu Brod Moravice. U Kulturno-umjetničkom društvu  ''Lipica'' djeluju ''Tamburaški sastav Lipica'', ''Kočki tamburaši'', Crkveni pjevački zbor Župe Svetog Nikole b., te dvije generacije-grupe polaznika tamburaškog tečaja KUD-a.

Fotogalerija Kud Lipica Brod Moravice
Tamburaške skupine Brod Moravice

Do sada su ostvarile niz nastupa na raznim manifestacijama i koncertima, te ostalim prigodama kako u Brod Moravicama, tako i van Općine Brod Moravice. Tu se mogu spomenuti već tradicionalni nastupi povodom Dana Općine Brod Moravice, Praznika rada, Dani Šljiva, Zlatni kotlić, tradicionalni nastupi na manifestaciji ''Gorski Kotar u metropoli'' u Zagrebu, Bundevijada u Vrbovskom, Tamburaška smotra u Viškovom, ''Ravnogorska večer'', nastup u Zadru na manifestaciji ''Zeleno srce Hrvatske u Zadru'', koncert na Gornjoj Drenovi, sudjelovanje na tradicionalnim ''Susretima malih instrumentalnih sastava i svirača heligonki'', ''Goranska večer'' u Zagrebu, nastup na ''Angelskim folklornim susretima'' u Viduševcu kraj Gline, nastup u Virju u Podravini.

Crkveni pjevački zbor Župe Svetog Nikole

Prati sva misna slavlja i vjerske blagdane župe Brod Moravice, te pojedine manifestacije u organizaciji T.Z. Općine Brod Moravice. Zbor je 2010. godine nastupio na ''Međunarodnoj smotri pjevačkih zborova i folklora'' u Zagrebu. Kulturno-umjetničko društvo ''Lipica'' brine i o glazbenim događanjima u Brod Moravicama, pa je prethodnih godina uspješno organizirano niz  koncerata na kojima nastupaju pjevački zborovi i tamburaške orkestri, uz naravno nastup članova KUD-a ''Lipica''. KUD ''Lipica'' od početka djelovanja svojim sumještanima priređuje koncerte povodom Dana Općine Brod  Moravice, ''Božićno-novogodišnje koncerte'', a organizatori su  i tradicionalne ''Tamburaške smotre Brod Moravice'' koja okuplja tamburaške orkestre i sastave. Najveći dio aktivnosti Udruge usmjerava se na uključivanje što većeg broja mladih u tamburašku glazbenu skupinu, pa su tako u okviru tamburaškog tečaja KUD-a izučene već 4 generacije svirača tamburaša.

Hrvatska turistička zajednica
Pgž, Primorsko goranska županija
Kvarner family
Kvarner family
Back to content