Hrvatska čitaonica sela Kuti - Brod Moravice | službeni web portal

Go to content

Hrvatska čitaonica sela Kuti

Udruge
Povijest

U malom goranskom selu Gornji Kuti mještani su oduvijek osjećali snažnu potrebu za knjigom pa je dobro prihvaćena ideja Antuna Burića o osnivanju čitaonice s knjižnicom. Šesnaestero mještana je 22. studenog 1936. osnovalo “Hrvatsku čitaonicu sela Kuti Gorski kotar”, kao ustanovu koja će prikupljati, čuvati i širiti pisanu riječ, organizirati kulturna zbivanja, unapređivati život mještana i u svakom im smislu pomagati. Tijekom sedamdesetpet godina djelovanja Čitaonice njezinu su članovi, predvođeni Upravnim odborom, uspjeli svladati mnoge poteškoće pa je Čitaonica postala kulturno središte čitavog  kraja. Poslovanje čitaonice temelji se na njezinim Pravilima odnosno Statutu. Čitaonica je na promjene društvenih i ekonomskih prilika u Gornjim Kutima odgovarala prikladnim kulturno-prosvjetnim radom: dramskom, tamburaškom i šahovskom sekcijom, priredbama, izložbama, predavanjima, očuvanjem kulturnih starina pa čak i gradnjom škole za osnovce tijekom Drugog svjetskog rata. Okupljala je članove, poučavala ih, odgajala i oplemenjivala im tešku seosku svakodnevnicu, njegujući ravnopravnost članova i pisanu riječ. Ne čudi, stoga, da je Čitaonica za svoj rad primila brojne nagrade.

Zgrada Čitaonice u Kutima
Čitaonica danas

U Čitaonici su odgojene generacije mladih kojima nije bilo teško nastaviti pothvat svojih očeva i djedova i volonterski voditi Čitaonicu do današnjih dana. Sada “Hrvatska čitaonica sela Kuti” djeluje kao udruga građana. Može se podičiti uzornim knjižničarskim poslovanjem, te kulturnim, zabavnim i izložbenim aktivnostima. Ona je, također, suizdavač nekoliko knjiga o vlastitoj povijesti i povijesti brodmoravičkog kraja. Program rada Čitaonice i nadalje predviđa brojne aktivnosti na kulturnom polju. Čitaonica surađuje s Općinom Brod Moravice i Primorsko-goranskom županijom (koje financijski podupiru njezin rad), OŠ Brod Moravice i OŠ Skrad,“Kočkim tamburašima” (s kojima dijeli prostor), Udrugom za očuvanje brodmoravičkih starina “Turanj”, PD “Vršak”, knjižnicama u Delnicama, Vrbovskom i Rijeci, Ograncima MH u Viškovu i Delnicama te brojnim drugim udrugama koje se bave kulturom, a otvorena je i za nove kontakte.

Uprava "Hrvatske čitaonice sela Kuti" (izabrana 2013.):

Predsjednica: Gordana Crnković
Upravni odbor: Dejana Kruljac, Željko Kruljac, Goranka Horaček i Karmen Delač-Petković

Nadzorni odbor: Miro Petrović, Darko Piršl i Elvira Štrk

Naši kontakti

Adresa: Gornji Kuti 10A, 51312 Brod Moravice

Kako doći do nas:

  • vlakom do željezničke stanice Brod Moravice, pješice do Gornjih Kuti (1,5 km)

  • autobusom od Delnica do Brod Moravica (lokalna linija), pješice do Gornjih Kuti (1 km)

  • automobilom iz Zagreba (120 km) ili Rijeke (80 km) i to autocestom do Ravne Gore, zatim Lujzijanom (“Starom cestom”) u pravcu Skrad → Donja Dobra → Brod Moravice → Gornji Kuti


Telefon:
Gordana Crnković (predsjednica): 091/566 99 83
Karmen Delač-Petković (tajnica): 091/59 49 730
Elvira Štrk (knjižničarka): 051/817-259

Email:
citaonicakuti@gmail.com

Molimo da posjet najavite telefonom. Dobrodošli!
Hrvatska turistička zajednica
Pgž, Primorsko goranska županija
Kvarner family
Kvarner family
Back to content